Skip to content

Akuutti hammassärky – mitä teen ja tuleeko se kalliiksi?

Hammassärky on inhottava vaiva. Hammassärky on usein jomottavaa tai vihlovaa kipua, joka tuntuu säteilevän pitkin leukaperiä. Hammassäryn aiheuttaja on yleensä tulehdus hampaan juuressa. ytimessä tai esimerkiksi ikenessä. Hammassäryn alkaessa on olemassa joitakin kotikonsteja, joilla viheliästä vaivaa voi koittaa lievittää. Näihin lukeutuvat muun muassa erilaisten kipulääkkeiden nauttiminen sekä kylmähaude. Nämä hoitokeinot hoitavat kuitenkin vain oireita, eivät itse säryn aiheuttajaa. Hammassäryn jatkuessa olisikin syytä hakeutua aina hammaslääkärin vastaanotolle. Vaikka särky tilapäisesti hellittäisi, kannattaa hammasta käydä joka tapauksessa näyttämässä alan ammattilaiselle, jotta tilanne ei pääse äitymään ajan kuluessa pahemmaksi. Kuinka paljon hammaslääkärissä vierailu akuutin hammassäryn takia sitten tulee kustantamaan?

Hammaslääkärikäynnit tulee aloittaa jo lapsena

 

 

Ennakointi ehkäisee suurten hammaslääkärikulujen syntymistä

Hammassäryn syy määrää pitkälti myös hoidon kustannukset. Jotta hammaslääkäristä selviäisi mahdollisimman pienellä laskulla, kannattaa hampaat käydä tarkastuttamassa säännöllisesti. Näin vältytään pitkällä aikavälillä muodostuneiden suurempien vaurioiden syntymiseltä, joiden kuntoon hoitaminen maksaa myös enemmän. Yleensä esimerkiksi suun perustutkimuksen saa jo muutamalla kympillä. Tämä ei ole suuri raha hampaiden kunnosta huolehtimiseen esimerkiksi kahden vuoden välein. Sen sijaan hampaiden valkaisun kaltaiset erikoisemmat palvelut voivat maksaa satoja, ellei jopa tuhansia euroja! Monista hampaiden hoitoon liittyvistä maksuista saa myös jonkin verran Kela-korvausta, joka alentaa hieman lopullista maksettavaksi tulevaa hintaa.

 

Hammassäryn syyt ja niiden vaikutus hammaslääkärikäynnin hintaan

Akuutin hammassäryn aiheuttajia on olemassa useampia. Eräs yleinen tekijä on hampaan reikiintymisestä aiheutuva vihlonta etenkin kylmää tai kuumaa ruokaa tai juomaa nautittaessa. Tämän kaltainen ongelma saadaan usein korjattua pelkällä hampaaseen kohdistuvalla paikkaustoimenpiteellä. Yleensä paikkaaminen ei maksa maltaita, vaan paikkaamisesta voi selvitä hyvässä lykyssä jo muutamalla kympillä.

Akuutti hammassärky voi tavanomaisen reiän lisäksi aiheutua myös esimerkiksi niin kutsutusta pulpiitista, jossa hampaan ydin on pahoin tulehtunut. Tällaisen vaivan hoitaminen vaatii ensiavusta saatavan kipulääkityksen lisäksi juurihoitoa. Juurihoidon kustannuksiin vaikuttaa muun muassa tulehduksen laajuus. Juurihoitoon saa helposti uppoamaan useamman satasen, joten kyse ei ole halvasta eikä varsinkaan miellyttävästä operaatiosta. Lisäksi juurihoidon hyödyt ovat usein pitkällä aikavälillä vain tilapäisiä. Monesti juurihoidettukin hammas voidaan joutua myöhemmin poistamaan. Tästä aiheutuu taas lisää kustannuksia. Jos hammas on päässyt niin huonoon kuntoon, että se on pakko poistaa, voi kyseessä olla jopa 500 euron hintainen poistoleikkaus.

Lisäksi kaikkeen leikkaamiseen liittyy aina riskejä, niin myös hampaiden. Hampaiden leikkaamisessa onkin tärkeä ensin kartoittaa, kuinka lähellä hermot kulkevat hampaan juuria. Hermojen vaurioituminen voi aiheuttaa tilapäisiä tai jopa pysyviä tunnottomia kohtia kasvojen alueelle.

 

Hampaat kannattaa hinnasta riippumatta aina hoitaa kuntoon

Hampaiden hoitaminen julkisen terveydenhoidon puolella on luonnollisesti huomattavasti halvempaa, mutta myös jonot ovat pitkiä. Yksityiselle hammaslääkärillä taasen pääsee usein hyvinkin nopeasti, mutta hinta on myös sen mukainen. Hampaita ei kuitenkaan missään nimessä kannata jättää hoitamatta äkillisen kivun ilmaantuessa. Vaikka hammaslääkärimaksu voi hetkellisesti kirpaista, kirpaisee se tulevaisuudessa vielä enemmän, jos hammas nyt jätetään hoitamatta. Hampaisiin muodostuneet reiät ja tulehdukset kuin harvoin paranevat aivan itsekseen.

Kauniit ja terveet hampaat

 

Hampaiden hoitaminen on tehokas kulujen ennaltaehkäisijä

Paras tapa ehkäistä hammaslääkärikulujen syntymistä on luonnollisesti hampaiden kunnosta huolehtiminen. Tähän sisältyy säännöllisten hammaslääkärikäyntien lisäksi säännöllinen hampaiden harjaus, ksylitolipurukumin käyttö ja esimerkiksi hampaiden lankaaminen. Myös happamien ja sokeripitoisten ruokien syömistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Happamiin elintarvikkeisiin lukeutuvat esimerkiksi useimmat mehut ja virvoitusjuomat, paljon sokeria sisältäviin tuotteisiin puolestaan esimerkiksi karamelli. Ylipäätään ylimääräistä napostelua pitkin päivää kannattaa välttää. Lauantai-illan herkut kannattaa esimerkiksi nauttia heti ruokailun jälkeen sen sijaan, että herkkuja söisi pitkin iltaa. Hampaat ovat asia, jonka korjaaminen niiden pilalle mennessä on lähes mahdotonta tai ainakin hyvin kallista. Hampaita ei siis kannata laiminlyödä ellei mieli saada tekohampaita suuhunsa.

 

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00810