Skip to content

Polttava puheenaihe: polttopuut

Teenkö polttopuut itse vai kannattaako ne tilata valmiina kotiovelle?

 

Pakkaset ovat saapuneet ja pimeys on ottanut vallan Suomessa. Aamulla töihin lähtiessä on pimeää, samoin töistä päästessä. Talven ei kuitenkaan tarvitse olla pelkkää pimeydestä kärsimistä. Pimeys on mitä loistavinta aikaa kynttilöiden lisäksi esimerkiksi takkatulen ääressä nautiskelulle tai rentouttavalle saunomiselle. Jos kyseessä on puusauna, sauna tarvitsee lämmitäkseen polttopuita. Sama pätee luonnollisesti myös takkaan. Tämän kuluneen talven osalta polttopuut lienevät jo hankittuina – ainakin toivottavasti. Yleensä polttopuiden tekeminen tai ostaminen kun hoidetaan jo keväällä tai kesällä. Mikä sitten ylipäätään polttopuiden kohdalla olisi viisainta: itse tekeminen vai kotiovelle tilaaminen? Molemmat sisältävät omat plussansa ja miinuksensa.

 

Tee se itse!

 

Kirves ja pöll

Jos olet päättänyt tehdä polttopuut itse, sinulla pitää luonnollisesti olla puita (esimerkiksi koivuja tai mäntyjä), joista sinulla on oikeus tehdä itsellesi polttopuita. Toisen metsään ei kannata missään nimessä luvatta mennä puita kaatelemaan! Jos et omista omaa metsää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi läheisten metsien omistajiin ja kysyä heiltä puuta käyttöösi maksua vastaan.

 

Jos oletetaan, että tämä puoli polttopuiden tekemisestä on kunnossa, liittyy polttopuiden tekemiseen myös muita huomioitavia seikkoja. Polttopuiden tekeminen on mitä parhainta hyötyliikuntaa. Kesä ei kulu aivan löhöillessä, kun pistää kirveen heilumaan auringon porottaessa selkään! Jos omistat moottorisahan, se toimii myös mainiosti puiden pilkkomisessa. Moottorisahan ja kirveen käyttöön liittyy kuitenkin aina loukkaantumisen riski. Kesämökillä kun harvoin on olemassa hommaan tarvittavia suojavarusteita. Jos työn lomassa tulee vielä nauttineeksi hieman alkoholipitoista janojuomaa, kasvaa riski entisestään. Lisäksi jos polttopuita mielii tehdä koko talven tarpeeksi, hommaa riittää pitkäksi aikaa. Polttopuiden pilkkominen ei siis välttämättä ole päivän tai parin homma. Polttopuut pitää myös saada kuljetettua esimerkiksi kesämökiltä varsinaiselle asunnolle.

 

 

 

Polttopuut suoraan kotiovelle

 

Jos olet puolestaan päättänyt, että haluat tilata polttopuut kotiovellesi, säästät ainakin reilusti aikaa ja vaivaa. Suomen kesä on niin lyhyt, että kukapa haluaisi tuhlata kesälomaansa puiden pilkkomiseen, kun ne voi saada kotiovelle pelkästään setelitukkua näyttämällä?  Lisäksi tuet tällä tavalla tietysti myös Suomalaista työtä, joka on näinä vaikeina talousaikoina todella arvokasta. Toki polttopuiden tilaaminen kustantaa usein huomattavasti enemmän kuin itse tekeminen. Esimerkiksi polttopuuta Tampereelta saa Puusydämeltä.

 

Tärkeä kysymys tietysti onkin, mitä valmiit polttopuut maksavat? Hintaan vaikuttaa moni asia: haetko puut itse vai tuodaanko ne kotiovellesi, ovatko puut verkkosäkeissä vai puulaatikoissa, mitä laatua puut ovat (mäntyä, kuusta, koivua jne.) ja onko polttopuiden kysyntä ollut kuinka suurta? Luonnollisesti puita myydään enemmän, jos talvet ovat kylmiä. Tällöin puista voi myös pyytää hieman enemmän. Polttopuiden hinta voi olla esimerkiksi 120 euroa per 1,5 irtokuution säkki koivuklapeja. Polttopuihin saa siis uppoamaan merkittäviä rahasummia.

 

Kiinnitä huomiota myös polttopuiden määrään ja säilyttämiseen

 

Puita pinossa

Teitpä sitten kumman ratkaisun tahansa, puu palaa sitä paremmin, mitä kuivempaa se on. Sinun kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota polttopuiden säilyttämiseen. Sopiva polttopuiden säilytykseen tarkoitettu paikka on kuiva ja ilmava. Huomioithan, että puiden kuivattaminen voi kestää jopa useamman kuukauden – puiden pilkkomista ei siis kannata jättää aivan kesän lopulle! Ihanteellinen säilytyspaikka polttopuille olisikin esimerkiksi puuvaja, jossa olisi edes jonkin tasoinen ilmastointi.

 

Tärkeä huomioitava seikka polttopuiden ostossa on myös määrä. Polttopuun ostossa kannattaa ostaa mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän – ylijääneet polttopuut voi käyttää seuraavana talvena tai saunan lämmitykseen kesällä. Ostaminen kannattaa tehdä myös hyvissä ajoin, sillä talvella polttopuiden hinnat ovat usein kesään nähden korkeammalla. Jos säilytys tilaa ei löydy yhdellä kertaa koko talven puutarpeeseen, jotkut puun toimittajat voivat toimittaa sinulle puuta myös erissä pitkin talvea. Sovi tämäkin asia kuitenkin ajoissa puuta toimittavan tahon kanssa.

 

Kun polttopuut on hommattu, sinun ei tarvitse stressata talven kylmyydestä vaan voit keskittyä mukavampiin asioihin!