Skip to content

Viisi vinkkiä onnistuneeseen etätyöpäivään

Etätyön tekeminen on lisääntynyt Suomessa huimaa vauhtia, ja yhä useammassa toimistossa työntekijöillä on halutessaan vapaus paiskia töitä oman työpisteen ulkopuolella. Oikein järjestetyn etätyön on todettu lisäävän tuottavuutta ja työhyvinvointia, mutta kotona työskentelyyn liittyy myös useita sudenkuoppia, jotka voivat laskevat työtehoa. Keräsimme viisi vinkkiä, joiden avulla vältät yleisiä virheitä ja saat kaiken hyödyn irti etätyöpäivästäsi.

1. Työvälineet kuntoon

Onnistuneen etätyön yksi tärkeimpiä edellytyksiä on, että työntekijällä on käytössään kaikki tarvittavat ohjelmistot ja tiedostot myös toimiston ulkopuolella. Varsinaisen työn kannalta tärkeiden ohjelmistojen lisäksi etätyössä voi tarvita välineitä yhteydenpitoon ja projektien seuraamiseen. Skypen ja Google+ Hangoutsin kaltaiset ilmaisohjelmat ovat yksi hyvä vaihtoehto. Firman yhteisiin tiedostoihin pääse helpoimmin käsiksi, jos ne on alunperinkin tallennettu nykyaikaisesti pilvipalvelimelle.
Muista seurata ajan kulumista

2. Katso kelloa

Etätyön yksi parhaita puolia on, että työ ei ole aikaan sidottua. Kelloa ei silti kannata täysin unohtaa, vaan työpäivä tulee jaksottaa selkeästi. Toiselle voi sopia normaalin arkirytmin seuraaminen, kun toinen voi ottaa enemmän vapauksia ja käydä vaikka työpäivän keskellä lenkillä ja jatkaa hommia iltavuorossa. Teki miten vain, on tärkeää pitää selkeitä taukoja ja tehdä itselleen (ja perheenjäsenilleen!) selväksi milloin työpäivä alkaa ja milloin se päättyy.

3. Pukeudu töihin

Töiden tekeminen sohvalla pyjamassa voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta se ei välttämättä kannata. Liian mukava pukeutuminen voi rentouttaa liiaksi, ja työteho laskee. Kotityöpäivänä ei tarvitse pukeutua kravattiin tai jakkupukuun, mutta päivävaatteisiin sonnustautuminen erottaa työajan aamusta ja auttaa asennoitumaan työntekoon.

4. Eliminoi häiriötekijät

Kotona työskennellessä ympärillä on paljon houkutuksia ja häiriötekijöitä. Jos kotoa ei löydy erillistä työhuonetta, voi muun maailman ulkopuolelle sulkemista kokeilla vaikkapa kuulokkeiden ja hyvän musiikin avulla. Jos tietää olevansa helposti sosiaalisen median pariin harhautuvaa sorttia, voi netin katkaista kirjoitustöiden ajaksi, tai estä aikasyöppösivustojen käytön väliaikaisesti esimerkiksi SelfControl-aplikaatiolla.

5. Tee listoja

Tämä vinkki pätee myös toimistolla, mutta selkeiden tavoitteiden asettamien ja seuraaminen on erityisen tärkeää muualla työskennellessä. Kirjaa ylös jo edellisenä työpäivänä, mitä aiot etäpäivänäsi saada tehdyksi ja merkkaa listaan toteutuneet tavoitteet. Listat auttavat sekä pysymään motivoituneena että keventämään aivojen välimuistia, jolloin keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan on helpompaa. Listat lisäävät myös luottamusta, kun työntekijä voi tarvittaessa konkreettisesti esittää työnantajalleen, mitä on etäpäivänsä aikana saanut aikaiseksi.

Millaisten työtapojen sinä olet kokenut auttavan pysymään tehokkaana etätyöpäivien aikana? Kerro kokemuksesi!

Katso myös tämä artikkeli liittyen työergonomiaan.